Παρακαλώ περιμένετε - Το σύστημα επεξεργάζεται τα στοιχεία που του δώσατε και κάνει έλεγχο της διαθεσιμότητας!

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Θεσσαλονίκη - Καρναβάλι Πολυγύρου, 3 ημέρες

Μεταφορά: Λεωφορείο
  • Πρόγραμμα

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ - ΜΠΟΥΡΑΝΙ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ 


    ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ: 3 ΗΜΕΡΕΣ

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  

    1Η ΗΜΕΡΑ: Αναχώρηση στις 08:00 από ΑΘΗΝΑ, περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου στάση, ακολούθως μέσω ΛΑΡΙΣΑΣ, φθάνουμε στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα, με τα πέτρινα σπιτάκια και τη μοναδική θέα, στον Όλυμπο και το Θερμαϊκό. Γεύμα προαιρετικά και συνεχίζουμε για την όμορφη Θεσσαλονίκη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, χρόνος ελεύθερος, δείπνο, διανυκτέρευση.

    2Η ΗΜΕΡΑ: Πρωινό και μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα ξεκινά. Σύντομη περιήγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, επίσκεψη - προσκύνημα στον πολιούχο της πόλης ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ και αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον ΠΟΛΥΓΥΡΟ. Παρακολούθηση των εκδηλώσεων του τοπικού καρναβαλιού, γεύμα προαιρετικά. Επιστροφή το απόγευμα στην εορταστική αποκριάτικη ατμόσφαιρα της πόλης, χρόνος ελεύθερος για περιπάτους, στο πάρκο του ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ, δείπνο, διανυκτέρευση.

    3Η ΗΜΕΡΑ: Πρωινό και αναχώρηση για ΤΥΡΝΑΒΟ, για να παρακολουθήσουμε το παραδοσιακό σατυρικό έθιμο ΜΠΟΥΡΑΝΙ. Παραμονή, επίσκεψη, γεύμα προαιρετικά και αναχώρηση για Αθήνα με ενδιάμεση στάση στη διαδρομή, άφιξη το βράδυ.


    ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

    • Εκδρομές – περιηγήσεις με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
    • Διαμονή, (2) διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* της Θεσσαλονίκης.
    • Δύο πρωινά & δύο δείπνα.
    • Αρχηγός – συνοδός.
    • Φ.Π.Α.
    • Φόρος διαμονής

  • Η Θεσσαλονίκη έχει πολλές ιστορίες να σας διηγηθεί και η πρώτη ξεκινά από την ίδια τη στιγμή της ίδρυσης της το 316/315 π.Χ. Με ‘αίμα’ βασιλικό, αφού η νέα πόλη πήρε το όνομα της από τη Θεσσαλονίκη, την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρη του Βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄, εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής της θέσης, σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Μακεδονίας και της Βαλκανικής Χερσονήσου,  πλεονεκτήματα που διατηρεί εδώ και 2.300 χρόνια.

    Αδιάψευστοι μάρτυρες  αυτής της μακράς πορείας τα πολυάριθμα μνημεία της. Ανοιχτά και επισκέψιμα, ζουν μαζί με τους κατοίκους και αφηγούνται ιστορίες από διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες, εποχές. Διαβάστε την ιστορία της Θεσσαλονίκης για να κατανοήσετε τη σημασία τους, προτού τα συναντήσετε περπατώντας στην πόλη αλλά και για να νιώσετε αυτή τη μοναδικότητα που κάνει τους Θεσσαλονικείς τόσο περήφανους για το παρελθόν της

    Η περιοχή της Θεσσαλονίκης κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους με τα παλαιότερα ευρήματα οικισμών να χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο και πιο συγκεκριμένα από την έκτη με πέμπτη χιλιετία π.Χ. Ο μεγαλύτερος οικισμός ήταν αυτός της Θέρμης, που έδωσε  το όνομα του στον ομώνυμο κόλπο και γεωγραφικά τοποθετείται, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, στο σημερινό Καραμπουρνάκι. Άλλοι μικρότεροι οικισμοί βρίσκονταν στις περιοχές της Τούμπας, της Σταυρούπολης, της Πολίχνης.

    Ο φιλόδοξος βασιλιάς των Μακεδόνων Κάσσανδρος, αφού κυριάρχησε στη μάχη των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ίδρυσε το 316/315 π.Χ τη νέα πόλη, συνενώνοντας 26 μικρούς οικισμούς και την ονόμασε Θεσσαλονίκη, προς τιμήν της συζύγου του και αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκης. Η στρατηγική γεωγραφική της θέση στο βορειότερο σημείο του Θερμαϊκού Κόλπου και ευρύτερα στο Αιγαίο, την έκανε γρήγορα εύρωστη οικονομικά και την κατέστησε ως το εμπορικό κέντρο και τη ναυτική βάση του Βασιλείου των Μακεδόνων. Η Θεσσαλονίκη οργανώθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα των αρχαίων ελληνικών πόλεων, όσον αφορά στους θεσμούς των πολιτών, στους τρόπους θρησκευτικής λατρείας και στην οργάνωση της οικονομίας, διαθέτοντας εκκλησία του Δήμου και Βουλή. Επιπλέον, το 187 π.Χ έκοψε τα πρώτα της νομίσματα με την επιγραφή ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, διαθέτοντας το δικό της νομισματοκοπείο.

    Το 168 π.Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Λεύκιος Αιμίλιος Παύλος νικά τον Βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα. Η Θεσσαλονίκη γίνεται πρωτεύουσα της δεύτερης Ρωμαϊκής διοικητικής περιφέρειας της Μακεδονίας και μετά το 148 π.Χ., με την ίδρυση της Ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας γίνεται η μόνιμη έδρα του Ρωμαίου διοικητή της. Η γεωστρατηγική θέση της ενισχύεται όταν οι Ρωμαίοι κατασκευάζουν την Εγνατία οδό (Via Egnatia), και η πόλη γίνεται ο κόμβος που ενώνει την Αδριατική με τον Ελλήσποντο και τη Μικρά Ασία αλλά και τις πόλεις του Δούναβη με το Αιγαίο και τα λιμάνια της Ανατολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη έζησε για ένα διάστημα ο Ρωμαίος ρήτορας Κικέρων. Το 42 π.Χ. Οι Ρωμαίοι την ανακηρύσσουν ‘ελεύθερη πόλη’ (civitas libera) με αποτέλεσμα την παραχώρηση περισσότερων προνομίων. Έτσι, η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και για πολλούς ξένους, ειδικά από την Ανατολή (ΑιγύπτιουςΣύρους, Εβραίους). Είναι πλέον ένα πολυάνθρωπο αστικό κέντρο, κοσμοπολίτικο για τα δεδομένα της εποχής, μια πόλη ανοιχτή σε ιδέες, θρησκείες και ξένες επιδράσεις.

    Η Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στο δρόμο του Αποστόλου Παύλου και ο σπόρος της διδασκαλίας του θα ανθίσει με την μετέπειτα δημιουργία χριστιανικής κοινότητας στην πόλη. Μάλιστα, οι δύο Επιστολές του ‘Προς Θεσσαλονικείς’ αποτελούν τα αρχαιότερα κείμενα της Καινής Διαθήκης.

    Στα χρόνια του Καίσαρα Γαλέριου Μαξιμιλιανού, στην πόλη κατασκευάζονται λαμπρά οικοδομήματα που ολόκληρα ή τμήματα τους σώζονται ακόμα και σήμερα: η Ροτόντα, η Θριαμβική Αψίδα (γνωστή ως Καμάρα), το Ανάκτορο, η Αψιδωτή Αίθουσα, ο Ιππόδρομος.

    Λίγες πόλεις συνδέθηκαν τόσο με τον προστάτη τους Άγιο όσο η Θεσσαλονίκη. Την εποχή του Γαλέριου θα μαρτυρήσει στη Θεσσαλονίκη ο Άγιος Δημήτριος, νεαρός αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού τότε, που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και είναι ο πολιούχος της πόλης. Ο ναός του Μυροβλήτη Αγίου Δημητρίου είναι τόπος θρησκευτικού προσκυνήματος για πιστούς από ολόκληρο τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

    Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να παίζει σπουδαίο ρόλο στα πολιτικά και στρατιωτικά δρώμενα και μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη το 330 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Μεγάλο Κωνσταντίνο και της προσδίδεται ο χαρακτηρισμός “πρώτη μετά την πρώτην”. Τον 5ο και 6ο μ.Χ. αιώνα η Θεσσαλονίκη δέχεται τις σφοδρές επιθέσεις των αβαροσλαβικών και σλαβικών λαών οι οποίες απωθούνται. Η οικονομική και πολιτιστική περίοδος της ακμής της από τα τέλη του 9ου ως τις αρχές του 10ου αιώνα με το εμπόριο, τις τέχνες και τα γράμματα να ανθούν, δημιουργεί τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγάλωσαν δυο δικά της παιδιά που έμελλε να σημαδέψουν τον χριστιανικό κόσμο. Είναι τα αδέλφια Κύριλλος και Μεθόδιος, που εκχριστιανίζουν τους Σλάβους, ο Κύριλλος μάλιστα επινοεί το σλαβικό αλφάβητο.

    Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δέχεται επιδρομές από λαούς που απειλούν την ακεραιότητά της, ανάμεσα τους και οι Βούλγαροι, που επιχειρούν συνεχώς εναντίον της. Το 904 μ.Χ. η Θεσσαλονίκη θα ζήσει πράξεις αγριότητας και λεηλασιών από τους Σαρακηνούς πειρατές, οι οποίες επαναλήφθηκαν αυτή τη φορά από τους Νορμανδούς που κατακτούν -για τρεις μήνες- την πόλη το 1.185 μ.Χ. Το 1204 μ.Χ. οι Σταυροφόροι της Δ΄ Σταυροφορίας κατακτούν την Κων/πολη και λίγο αργότερα τη Θεσσαλονίκη, η οποία παραμένει στην κατοχή τους 20 χρόνια.

    Οι εσωτερικές έριδες στο Βυζάντιο κορυφώνονται το 1342 στη Θεσσαλονίκη με το κίνημα των Ζηλωτών. Το κίνημα καταλήγει αρχικά στην επικράτηση των Ζηλωτών και την ανατροπή τους το 1349. Ύστερα από μια σύντομη περίοδο Βενετοκρατίας (1423-1430), η Θεσσαλονίκη αλώνεται από τους Οθωμανούς το 1430.

    Ο 14ος αιώνας θεωρείται ο χρυσός αιώνας των γραμμάτων για τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη αποτελεί χώρο καλλιτεχνικών και πνευματικών ζυμώσεων, όπου ονομαστοί λόγιοι, νομικοί, φιλόλογοι, είτε γεννήθηκαν εδώ είτε έζησαν παράγοντας θαυμαστό έργο, ανάμεσά τους και ο Γρηγόριος Παλαμάς, ένας από τους σημαντικότερους θεολόγους του 14ου αιώνα και εκφραστής του κινήματος του Ησυχασμού.

    Το 1430 ο Μουράτ Β’ αλώνει τη Θεσσαλονίκη που θα μείνει υπό Οθωμανική κατοχή μέχρι το 1912. Η πόλη μοιάζει σχεδόν έρημη, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει στις γύρω περιοχές για να γλυτώσουν, άλλοι σφαγιάστηκαν και άλλοι πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Οι περισσότερες εκκλησίες μετατρέπονται σε μουσουλμανικά τεμένη ενώ κάποιες μικρές εκκλησίες συνέχισαν να λειτουργούν ως χριστιανικοί ναοί. Από τις πολυάριθμες Μονές, η μοναδική που συνεχίζει την λειτουργία της μέχρι σήμερα είναι η Μονή Βλατάδων. Παράλληλα, κατασκευάζονται ιεροδιδασκαλεία, σκεπαστή αγορά, λουτρά, κρήνες και το μνημείο – σύμβολο της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος.

    Το 1492 ένα σημαντικό γεγονός αλλάζει την ανθρωπογεωγραφία της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη φτάνουν 15 – 20.000 Εβραίοι διωγμένοι από την Ισπανία και ο ερχομός τους δίνει νέα δυναμική στην εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα της πόλης, ενισχύοντας παράλληλα την πολυπολιτισμικότητά της . Το 18ο αιώνα η αλματώδης ανάπτυξη του εμπορίου οδηγεί πολλές χώρες της Δύσης να ανοίξουν προξενεία στη Θεσσαλονίκη και η πόλη πέρα από την οικονομική ευμάρεια αποκτά και πάλι κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Ο αέρας της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων το 1821 φτάνει και στη Θεσσαλονίκη, όμως τα επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία καταπνίγονται βίαια την περίοδο 1821-1823. Στο τέλος του 19ου αιώνα η Θεσσαλονίκη συνδέεται σιδηροδρομικά με τα Σκόπια και από εκεί με την Ευρώπη και την Κωνσταντινούπολη, εγκαθίστανται τα πρώτα ιππήλατα τραμ, το φωταέριο και οι πρώτες βιομηχανίες κάνουν την εμφάνιση τους. Η Θεσσαλονίκη αποκτά πια την όψη μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης.

    Το 1903 το Βουλγαρικό Κομιτάτο έχοντας ως στόχο εδαφικές διεκδικήσεις στη Μακεδονία, ξεκινά τη δράση του  και ξεσπά ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 – 1908). Το 1881 γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μουσταφά Κεμάλ, Ατατούρκ, αναμορφωτής της Τουρκίας και πρώτος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Ορόσημο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης αποτελεί η απελευθέρωση της, με τον ελληνικό στρατό να μπαίνει στην πόλη ύστερα από την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης της στις 26 Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

    Το 1430 ο Μουράτ Β’ αλώνει τη Θεσσαλονίκη που θα μείνει υπό Οθωμανική κατοχή μέχρι το 1912. Η πόλη μοιάζει σχεδόν έρημη, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει στις γύρω περιοχές για να γλυτώσουν, άλλοι σφαγιάστηκαν και άλλοι πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Οι περισσότερες εκκλησίες μετατρέπονται σε μουσουλμανικά τεμένη ενώ κάποιες μικρές εκκλησίες συνέχισαν να λειτουργούν ως χριστιανικοί ναοί. Από τις πολυάριθμες Μονές, η μοναδική που συνεχίζει την λειτουργία της μέχρι σήμερα είναι η Μονή Βλατάδων. Παράλληλα, κατασκευάζονται ιεροδιδασκαλεία, σκεπαστή αγορά, λουτρά, κρήνες και το μνημείο – σύμβολο της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος.

    Το 1492 ένα σημαντικό γεγονός αλλάζει την ανθρωπογεωγραφία της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη φτάνουν 15 – 20.000 Εβραίοι διωγμένοι από την Ισπανία και ο ερχομός τους δίνει νέα δυναμική στην εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα της πόλης, ενισχύοντας παράλληλα την πολυπολιτισμικότητά της . Το 18ο αιώνα η αλματώδης ανάπτυξη του εμπορίου οδηγεί πολλές χώρες της Δύσης να ανοίξουν προξενεία στη Θεσσαλονίκη και η πόλη πέρα από την οικονομική ευμάρεια αποκτά και πάλι κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Ο αέρας της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων το 1821 φτάνει και στη Θεσσαλονίκη, όμως τα επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία καταπνίγονται βίαια την περίοδο 1821-1823. Στο τέλος του 19ου αιώνα η Θεσσαλονίκη συνδέεται σιδηροδρομικά με τα Σκόπια και από εκεί με την Ευρώπη και την Κωνσταντινούπολη, εγκαθίστανται τα πρώτα ιππήλατα τραμ, το φωταέριο και οι πρώτες βιομηχανίες κάνουν την εμφάνιση τους. Η Θεσσαλονίκη αποκτά πια την όψη μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης.

    Το 1903 το Βουλγαρικό Κομιτάτο έχοντας ως στόχο εδαφικές διεκδικήσεις στη Μακεδονία, ξεκινά τη δράση του  και ξεσπά ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 – 1908). Το 1881 γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μουσταφά Κεμάλ, Ατατούρκ, αναμορφωτής της Τουρκίας και πρώτος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Ορόσημο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης αποτελεί η απελευθέρωση της, με τον ελληνικό στρατό να μπαίνει στην πόλη ύστερα από την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης της στις 26 Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

    Το 1430 ο Μουράτ Β’ αλώνει τη Θεσσαλονίκη που θα μείνει υπό Οθωμανική κατοχή μέχρι το 1912. Η πόλη μοιάζει σχεδόν έρημη, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει στις γύρω περιοχές για να γλυτώσουν, άλλοι σφαγιάστηκαν και άλλοι πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Οι περισσότερες εκκλησίες μετατρέπονται σε μουσουλμανικά τεμένη ενώ κάποιες μικρές εκκλησίες συνέχισαν να λειτουργούν ως χριστιανικοί ναοί. Από τις πολυάριθμες Μονές, η μοναδική που συνεχίζει την λειτουργία της μέχρι σήμερα είναι η Μονή Βλατάδων. Παράλληλα, κατασκευάζονται ιεροδιδασκαλεία, σκεπαστή αγορά, λουτρά, κρήνες και το μνημείο – σύμβολο της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος.

    Το 1492 ένα σημαντικό γεγονός αλλάζει την ανθρωπογεωγραφία της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη φτάνουν 15 – 20.000 Εβραίοι διωγμένοι από την Ισπανία και ο ερχομός τους δίνει νέα δυναμική στην εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα της πόλης, ενισχύοντας παράλληλα την πολυπολιτισμικότητά της . Το 18ο αιώνα η αλματώδης ανάπτυξη του εμπορίου οδηγεί πολλές χώρες της Δύσης να ανοίξουν προξενεία στη Θεσσαλονίκη και η πόλη πέρα από την οικονομική ευμάρεια αποκτά και πάλι κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Ο αέρας της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων το 1821 φτάνει και στη Θεσσαλονίκη, όμως τα επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία καταπνίγονται βίαια την περίοδο 1821-1823. Στο τέλος του 19ου αιώνα η Θεσσαλονίκη συνδέεται σιδηροδρομικά με τα Σκόπια και από εκεί με την Ευρώπη και την Κωνσταντινούπολη, εγκαθίστανται τα πρώτα ιππήλατα τραμ, το φωταέριο και οι πρώτες βιομηχανίες κάνουν την εμφάνιση τους. Η Θεσσαλονίκη αποκτά πια την όψη μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης.

    Το 1903 το Βουλγαρικό Κομιτάτο έχοντας ως στόχο εδαφικές διεκδικήσεις στη Μακεδονία, ξεκινά τη δράση του  και ξεσπά ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 – 1908). Το 1881 γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μουσταφά Κεμάλ, Ατατούρκ, αναμορφωτής της Τουρκίας και πρώτος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Ορόσημο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης αποτελεί η απελευθέρωση της, με τον ελληνικό στρατό να μπαίνει στην πόλη ύστερα από την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης της στις 26 Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

    Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τη Θεσσαλονίκη; Μα φυσικά περπατώντας στις γειτονιές της! Πολύβουες, πολύχρωμες και γεμάτες ζωντάνια, οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αντλώντας τη γοητεία τους από αυτή τη μαγική συνύπαρξη του παλιού με το νέο. Είναι εύκολο να δείτε τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές, οι αποστάσεις άλλωστε μεταξύ τους είναι μικρές. Φορέστε λοιπόν αναπαυτικά παπούτσια, ‘οπλίστε’ την φωτογραφική σας μηχανή και ξεκινήστε!

    Αξιοθέατα, μοναδικές εμπειρίες, διασκέδαση, είναι δύσκολο να τα χωρέσετε όλα σε μία μόνο μέρα στη Θεσσαλονίκη! Ξεκινήστε από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση η Ροτόντα, η Καμάρα, το Ανάκτορο του Γαλερίου είναι ο πρώτος σας σταθμός και μετά επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο για να θαυμάσετε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Μακεδονίας. Συνεχίστε παραλιακά και απολαμβάνοντας τη βόλτα δίπλα στη θάλασσα θα φτάσετε στο επιβλητικό μνημείο – σύμβολο της Θεσσαλονίκης, το Λευκό Πύργο. Στο εσωτερικό του λειτουργεί Μουσείο με την ιστορία της πόλης. Φυσικά, δεν θα χάσετε την ευκαιρία να ανεβείτε στην κορυφή του για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα! Μεσημέρι και ήρθε η ώρα να μυηθείτε στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, που τόσα έχετε ακούσει: στην περιοχή του Λιμανιού για μπακαλιαράκια ή στην οδό Καλαποθάκη και τα Λαδάδικα για νόστιμους μεζέδες και παραδοσιακές ελληνικές συνταγές αλλά και επιλογές από τη διεθνή κουζίνα. Αναμιχθείτε με τους ντόπιους πίνοντας απογεματινό καφέ στην πλατεία Αριστοτέλους και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα δίπλα στη θάλασσα.

    Το βράδυ θα σας βρει στα μπαράκια της Βαλαωρίτου, το νέο hot spot της Θεσσαλονικιώτικης νυκτερινής διασκέδασης.

    Μετά την πρώτη σας επαφή με την πόλη και την αρχαία ιστορία της, ετοιμαστείτε για διαφορετικές εικόνες και συγκινήσεις!

    Η δεύτερη μέρα αρχίζει με ένα καλό πρωινό γεύμα. Δοκιμάστε το παραδοσιακό κουλούρι, τη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης ή τη φρέσκια σπανακόπιτα και πάρτε την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε τη μέρα σας! Γνωρίστε τις αγορές τροφίμων του κέντρου, στην Πλατεία Άθωνος, την Αγορά Μοδιάνο και το ιστορικό Καπάνι. Σειρά έχει η Άνω Πόλη με τα επιβλητικά Τείχη, όπου θα πάρετε μια γεύση από την παλιά Θεσσαλονίκη. Η ‘ανάβαση’ περιλαμβάνει γραφικά, στενά δρομάκια, ιστορικές εκκλησίες, ανάμεσα τους και αυτή του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης και το βυζαντινό λουτρό που περιλαμβάνονται στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Γευματίστε σε ένα από τα παραδοσιακά ταβερνάκια της περιοχής. Η θέα της πόλης από ψηλά είναι πραγματικά μοναδική!

    Το βράδυ, φαγητό και διασκέδαση μέχρι το πρωί σας περιμένουν στα περίφημα Λαδάδικα, την πιο ‘ζωντανή’ περιοχή για ξενύχτι!


  • Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρειατης ΕλλάδαςΔιοικητικά αποτελεί δευτεροβάθμιο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης και γεωγραφικά καλύπτει το κεντρικό κομμάτι της Μακεδονίας, με εξαίρεση τη χερσόνησο του Αγίου Όρους που διέπεται από ειδικό καθεστώς.

    Η κεντρική Μακεδονία αποτελεί μέρος της βορειότερης και μεγαλύτερης γεωγραφικής ενότητας της Ελλάδας, της Μακεδονίας. Η περιφέρεια καταλαμβάνει έκταση 18.811 τ.χμ. και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 1.880.058 κατοίκους, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη απογραφή της ΕΣΥΕ (2001).

    Προς βορρά συνορεύει με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Βουλγαρία. Συνορεύει επίσης με τις περιφέρειες Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Α), Δυτ. Μακεδονίας (Δ) και Θεσσαλίας(ΝΔ). Το νότιο κομμάτι βρέχεται από τους κόλπους ΘερμαϊκόΤορωναίοΣιγγιτικό και Στρυμονικό - οι τρεις πρώτοι ανήκουν στο Αιγαίο και ο τέταρτος στο Θρακικό Πέλαγος.

    Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της περιφέρειας είναι η Θεσσαλονίκη, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας είναι συγκεντρωμένο σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της. Δεύτερη πόλη σε πληθυσμό οι Σέρρεςακολουθούν η Κατερίνη, η Βέροια και τα Γιαννιτσά.

    Η κεντρική Μακεδονία, κατά βάση πεδινή και με πολλούς ποταμούς, είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα. Στην κεντρική Μακεδονία βρίσκεται η μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδας. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη φυσική διέξοδο των γειτονικών κρατών προς το Αιγαίο και φιλοδοξεί να αναδειχθεί και πάλι σε μητρόπολη των Βαλκανίων.

    Τα ψηλότερα βουνά της κεντρικής Μακεδονίας είναι ο Όλυμπος (2.918 μ.), ο Βόρας (2.524 μ.), τα Πιέρια Όρη(2.193 μ.), το Βέρμιο (2.065 μ.) και ο Άθως (2.033 μ.). Μεγαλύτεροι ποταμοί είναι ο Αλιάκμονας, ο Αξιός, οΛουδίας και ο Γαλλικός ποταμός, που χύνονται όλοι στον Θερμαϊκό κόλπο. Στην κεντρική Μακεδονία βρίσκονται η λίμνη Κορώνεια, η Βόλβη και η Πικρολίμνη.

    Οι ακτές είναι συνεχείς, ομαλές και αμμώδεις (με εξαίρεση τη χερσόνησο του Άθω, στη Χαλκιδική, που είναι ιδιαίτερα απότομη και αλίμενη). Όλες προσφέρονται για κολύμβηση, εκτός από τις εκβολές των ποταμών και τις ακτές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Επίσης η κολύμβηση απαγορεύεται στην επικράτεια του Αγίου Όρους.

    Το κλίμα παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το εύρος των θερμοκρασιών είναι πολύ μεγαλύτερο από τη μέση διακύμανση του ελλαδικού χώρου. Οι πιο ψυχροί μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, ενώ οι πιο θερμοί ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Βροχές πέφτουν αρκετές το φθινόπωρο, στις αρχές του χειμώνα και την άνοιξη. Λόγω των βόρειων και βορειοδυτικών ανέμων που φυσούν τον χειμώνα, προκαλείται πολύ συχνά παγετός. Στα ορεινά, το κλίμα παρουσιάζει κάποιες διαφοροποιήσεις. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει πολύ χαμηλά στις ορεινές περιοχές, οι βροχές είναι διπλάσιες σε σχέση με τα πεδινά και σαφώς περισσότερες από τον μέσο όρο των βροχοπτώσεων στην Ελλάδα, ενώ τα χιόνια είναι πολύ περισσότερα και λιώνουν στα μέσα της άνοιξης. Στις παραθαλάσσιες περιοχές, και ιδίως στη Χαλκιδική, το κλίμα είναι σαφώς πιο ήπιο, με μεσογειακά χαρακτηριστικά.



  • Πριν ταξιδέψετε στην Ελλάδα

    Εάν ετοιμάζετε το ταξίδι σας στη χώρα μας, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή του Visit Greece, στο κινητό ή στο tablet σας. Θα σας φανεί χρήσιμη για την άνετη περιήγησή σας κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα, δίνοντάς σας χρήσιμες πληροφορίες και tips για τον προορισμό που βρίσκεστε. Επίσης σας δίνει τη δυνατότητα να βρείτε μουσεία και επιχειρήσεις ή ακόμα και να κλείσετε ηλεκτρονικά τα εισιτήρια σας σε πολλά μουσεία και να αποφύγετε ουρές αναμονής.
    Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή του Visit Greece, η οποία είναι διαθέσιμη σε IOS και Android.


    Ταξιδιωτικά έγγραφα

    Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κυρώσει τη Συνθήκη Schengen. Η κίνηση πολιτών εντός της Ε.Ε. γίνεται και με την απλή επίδειξη της αστυνομικής σας ταυτότητας, χωρίς να είναι απαραίτητο το διαβατήριο. Ωστόσο, το διαβατήριο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για έναν αριθμό άλλων συναλλαγών, όπως συνάλλαγμα, αγορές κ.ά.
    Εάν είστε πολίτης χώρας εκτός της Συνθήκης του Schengen απαιτείται VISA για να εισέλθετε στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Θα πρέπει να αναζητήσετε πληροφορίες στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες ή προξενεία ή ακόμη και στους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


    Θέματα υγείας & Ταξιδιωτικής Ασφάλειας

    Αν προέρχεστε από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και χρειαστείτε στην Ελλάδα αναγκαία υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να προμηθευτείτε πριν το ταξίδι σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) ή άλλο νόμιμο Κοινοτικό έγγραφο, το οποίο θα εκδώσει ο αρμόδιος ασφαλιστικός σας φορέας και με βάση το οποίο καλύπτεται μέρος ή το σύνολο των εξόδων νοσηλείας, κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η αναγκαία περίθαλψη στην Ελλάδα χορηγείται από:

    • τις Μονάδες Υγείας ή τα κατά τόπους ιατρεία
    • τα Περιφερειακά Ιατρεία ή τα Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ.
    • τα συμβεβλημένα Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων.

    Αν προέρχεστε από χώρα εκτός ΕΕ και προετοιμάζετε το ταξίδι σας στην Ελλάδα, σας συμβουλεύουμε να έρθετε σε επικοινωνία με τον ασφαλιστικό σας φορέα πριν ταξιδέψετε. Όταν βρίσκεστε στην Ελλάδα, σας συμβουλεύουμε να έχετε κρατημένα τα παρακάτω τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

    • ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΕKAB-ασθενοφόρα): 166
    • SOS ΙΑΤΡΟΙ : 1016
    • ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ : 112
    • ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ: 210 77 93 777
    • ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: 199
    • ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ: 100
    • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 1571
    • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΩΩΝ: 210 6038023- 24 -28


    Συναλλαγματικές Ισοτιμίες

    Η Ελλάδα είναι μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ. Όπως και στις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., τα νομίσματα του ευρώ είναι οκτώ και κυκλοφορούν σε τιμές των: 1, 2, 5, 10, 20 και 50 λεπτών και του 1 και 2 ευρώ. Τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούν σε τιμές των 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αναγράφονται ευκρινώς σε όλες τις τράπεζες που δέχονται συνάλλαγμα, ενώ οι κάτοχοι χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών μπορούν να προμηθευτούν ευρώ από τα ATMs των συνεργαζόμενων τραπεζών.
    Οι ελληνικές τράπεζες είναι συνήθως ανοικτές για το κοινό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από 8:00 έως 14:00. Ανταλλαγές ευρώ με οποιοδήποτε ξένο νόμισμα πραγματοποιούνται και σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος που βρίσκονται στα αεροδρόμια και σε ορισμένα κεντρικά λιμάνια, στις μεγάλες πόλεις, καθώς και σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς. Για ανταλλαγές συναλλάγματος σας υπενθυμίζουμε ότι χρειάζεται διαβατήριο.


    Χρήση ηλεκτρικών συσκευών

    Η τάση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι 230 V / 50 Hz και τα βύσματα είναι τύπου F. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος, βεβαιωθείτε να πάρετε μέσα στη βαλίτσα σας τους απαραίτητους μετασχηματιστές/ προσαρμογείς για τις ηλεκτρονικές σας συσκευές ή βεβαιωθείτε ότι η επιλεγμένη υποδοχή θα σας παρέχει αυτά.


    Προστασία καταναλωτή

    Κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα, προστατεύεστε ως καταναλωτής κατά τη διάρκεια των συναλλαγών σας από την ελληνική νομοθεσία.
    Σε περίπτωση παράλειψης ή παραβίασης των ανωτέρω, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στην Τουριστική Αστυνομία στο 1571 (λειτουργία 24/7).
    Σε περίπτωση που χρειαστείτε να υποβάλλετε καταγγελία, σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού στέλνοντας μήνυμα στην παρακάτω διεύθυνση: touristcomplaints@mintour.gr (Προσοχή, η αποστολή μηνυμάτων από το Υπουργείο Τουρισμού σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου hotmail.com είναι προσωρινά ανέφικτη λόγω πολιτικών ασφαλείας του παρόχου).


    Καιρός στην Ελλάδα

    Προκειμένου να σας διευκολύνουμε ποιά ρούχα και αξεσουάρ να συμπεριλάβετε στη βαλίτσα για το ταξίδι σας στην Ελλάδα, σας δίνουμε κάποιες γενικές πληροφορίες για το κλίμα της χώρας μας! Το κλίμα της Ελλάδας είναι μεσογειακό με μεγάλη ηλιοφάνεια, ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένες βροχοπτώσεις. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλομορφία, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, του έντονου ανάγλυφου και της κατανομής μεταξύ του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας και της θάλασσας. Το καλοκαίρι, οι ξηρές ζεστές μέρες συχνά δροσίζονται από εποχικούς ανέμους που ονομάζονται «μελτέμια», ενώ οι ορεινές περιοχές είναι πιο δροσερές. Οι χειμώνες είναι ήπιοι στα πεδινά με λίγο πάγο και χιόνι, αλλά τα βουνά είναι, συνήθως, καλυμμένα με χιόνι. Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο να συνδυάζονται διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες την ίδια εποχή (για παράδειγμα ήπια ζέστη κοντά στη θάλασσα και δροσιά στις ορεινές περιοχές).
    Τέλος, λίγες μέρες πριν το ταξίδι σου σε ενθαρρύνουμε να αναζητήσετε τον καιρό του προορισμού που θα επισκεφτείτε, κάνοντας αναζήτηση στη σελίδα μας. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να ταξιδέψετε στην Αθήνα, βρείτε τη σελίδα του Προορισμό Αθήνα από την αναζήτηση και στο πάνω μέρος της σελίδας θα ανακαλύψετε τι καιρό που κάνει τη στιγμή εκείνη καθώς και για τις επόμενες 5 ημέρες.