Παρακαλώ περιμένετε - Το σύστημα επεξεργάζεται τα στοιχεία που του δώσατε και κάνει έλεγχο της διαθεσιμότητας!

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

  • Πρόγραμμα

    ΠΑΣΧΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ & ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ!

    ΝΥΔΡΙ – ΠΗΓΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ – ΣΥΒΟΤΑ - ΔΩΔΩΝΗ


    ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ: 4 ΗΜΕΡΕΣ

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  

    ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Αναχώρηση 08:15 στάση σε καφέ στην περιοχή του ΚΙΑΤΟΥ και συνεχίζουμε μέσω της κρεμαστής γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, για την παραλία της Αμφιλοχίας, γεύμα προαιρετικά. Αμέσως μετά ακολουθώντας μια μοναδική διαδρομή με θέα τον Αμβρακικό μέσω ΒΟΝΙΤΣΑΣ φθάνουμε στην πόλη της ΠΡΕΒΕΖΑΣ για τον απογευματινό καφέ. Λίγο αργότερα θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας, στην όμορφη κωμόπολη της Πάργας. Δείπνο και προαιρετική παρακολούθηση της περιφοράς του Επιταφίου το βράδυ, διανυκτέρευση.

    ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: Πρωινό και αναχώρηση για την πόλη της Λευκάδας για να απολαύσουμε το τοπικό έθιμο του σπασίματος «μαστραπάδων» υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής. Αμέσως μετά θα επισκεφθούμε το κοσμοπολίτικο Νυδρί. Εδώ έχουμε τη δυνατότητα να γευματίσουμε προαιρετικά αλλά και να συμμετέχουμε προαιρετικά (έξοδα ατομικά) σε ΜΙΝΙ κρουαζιέρα, γύρω από το πασίγνωστο νησάκι του Σκορπιού, της Σπηλιάς του Παπανικολή & του νησιού του Βαλαωρίτη, καιρού επιτρέποντος. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, χρόνος ελεύθερος, παρακολούθηση Ανάστασης ακολουθίας , Αναστάσιμο δείπνο, διανυκτέρευση.

    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: Πρωινό και επίσκεψη στις πηγές του ΑΧΕΡΟΝΤΑ, στο χωριό ΓΛΥΚΗ. Εδώ μας περιμένει ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς, περπατώντας κατά μήκος του ποταμού, αντικρίζοντας τους άγριους βράχους να αναβλύζουν ορμητικά τα γάργαρα και παγωμένα νερά μέσα από την «καρδιά των σουλιώτικων βουνών» που στην κορυφή τους φιλοξενούν τα ιστορικά ΧΩΡΙΑ του ΣΟΥΛΙΟΥ. Επιστροφή στην ΠΑΡΓΑ, για το πλούσιο εορταστικό Πασχαλινό γεύμα, σε παραδοσιακή ταβέρνα. Το απόγευμα περίπατοι στην όμορφη κωμόπολη, διανυκτέρευση.

    ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε τα ΣΥΒΟΤΑ, με τους μαγευτικούς κολπίσκους. Αμέσως μετά μέσω ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, θα φθάσουμε και θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της ΔΩΔΩΝΗΣ, στην κοιλάδα κάτω από τις ορθοπλαγιές του όρους Ολύτσικα, όπου βρίσκονται τα ερείπια του θρησκευτικού κέντρου και Μαντείου του Δία και της Διώνης και λειτούργησε και ως διοικητική έδρα των κατά καιρούς συνασπισμών των αρχαίων Ηπειρωτών. Πορεία επιστροφής μέσω ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ - ΡΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ, με ενδιάμεσες στάσεις, άφιξη το βράδυ στην ΑΘΗΝΑ.

     

    ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

    • Εκδρομές - περιηγήσεις με κλιματιζόμενο πούλμαν.
    • Διαμονή, τρείς διανυκτερεύσεις, στο ξενοδοχείο BACOLI 3* στην Πάργα.
    • Τρία πρωινά σε μπουφέ.
    • Δείπνο με νηστίσιμα τη Μεγάλη Παρασκευή.
    • Αναστάσιμο δείπνο το Μ. Σάββατο.
    • Εορταστικό παραδοσιακό Πασχαλινό γεύμα την Κυριακή του Πάσχα.
    • Αρχηγός - συνοδός.
    • Φ.Π.Α.
    • Φόροι διαμονής (ΤΑΚΚ)

  • Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά ΚέρκυραΚεφαλονιάΙθάκηΖάκυνθος και Παξοίαποτελούν την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο (320 τ.χλμ.) και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 22.000 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001. Βάσει του σχεδίου Καποδίστριας η Λευκάδα μαζί με τα νησιάΚάλαμοςΚαστός και Μεγανήσι, (γνωστά και ως Πριγκιποννήσια), αποτελούσε το νομό Λευκάδος με έδρα την πόλη της Λευκάδος. Από το 2011 όμως, οπότε και εισήχθηκε στο πρόγραμμα Καλλικράτης, η Λευκάδα, μαζί με τα προαναφερθέντα νησιά, αποτελεί πλέον δήμο με έδρα και πάλι την πόλη της Λευκάδος.

    Λόγω της γεωγραφικής της θέσης (οι ακτές της βρίσκονται πολύ κοντά μ' εκείνες της ηπειρωτικής Ελλάδας τις οποίες τις χωρίζει ο ιστορικός πορθμός του Δρεπάνου) συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων. Μαζί με την Εύβοια είναι τα δυο μοναδικά νησιά στην Ελλάδα στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς.

    Το 1963 ήταν που ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το Σκορπιό, μια μικρή νησίδα που βρίσκεται απέναντι απ' τις ανατολικές ακτές της Λευκάδας και πιο συγκεκριμένα στο κοσμοπολιτικό Νυδρί, το οποίο απέκτησε, έκτοτε, παγκόσμια φήμη, φιλοξενώντας κατά καιρούς πλήθος επισκεπτών αλλά και προσωπικοτήτων απ' όλη την υφήλιο. Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής, για να τιμήσουν τον Έλληνα εφοπλιστή, έχτισαν προς τιμήν του ένα άγαλμα, το οποίο κοσμεί την πλατεία του χωριού.

    Οικονομία [Επεξεργασία]

    Οι βασικές μορφές οικονομίας στο νησί είναι ο τουρισμός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο, καθιστώντας τη Λευκάδα ένα απ' τα πιο πολυσύχναστα καλοκαιρινά θέρετρα στη μεσόγειο, ενώ η συχνή ενασχόληση των κατοίκων με τη γεωργία, την αμπελουργία, την ελαιουργία και την αλιεία απ' τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου.

    Πολιτισμός - Αθλητισμός [Επεξεργασία]

    Η Λευκάδα, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, έχει πλούσιο πολιτισμό με ποικίλες παραδόσεις και ήθη, τα οποία κρύβουν μια ιστορία εκατοντάδων χρόνων. Το καρσάνικο κέντημα, τα έθιμα των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων και τα Πασχαλινά έθιμα είναι μερικά απ' τα πιο σημαντικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά του λευκαδίτικου λαού. Η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδος (ΦΕΛ), που αποτελεί το δεύτερο αρχαιότερο μουσικό σωματείο στην Ελλάδα (ιδρύθηκε το 1850), έχει συνδράμει στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, συμμετέχοντας σε σπουδαία ιστορικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896. Επίσης, στο νησί, κάθε καλοκαίρι, λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ χορού και μουσικής (Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ) απ' το 1962 μέχρι και σήμερα, με την συμμετοχή καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο, καθώς και οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης που πρωτοδιοργανώθηκαν το 1955 και αποτελούν έναν απ' τους παλαιότερους πολιτισμικούς θεσμούς στον ελλαδικό χώρο.

    Η Λευκάδα αποτελεί έναν αξιοζήλευτο προορισμό και για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Σε διάφορα σημεία του νησιού υπάρχουν παραλίες που ενδείκνυνται για τέτοιες περιστάσεις. Για παράδειγμα, στην παραλία του Αη Γιάννη, με την τεράστια αμμουδιά της, μπορεί κανείς να έρθει σε πρώτη επαφή με το καινούριο για την Ελλάδα άθλημα kitesurfing και να μάθει τα μυστικά του. Μάλιστα κάθε χρόνο διοργανώνονται επίσημοι αγώνες με την συμμετοχή αθλητών απ' όλο τον κόσμο. Στον κόλπο της Βασιλικής, στην παραλία Πόντι, είναι το στέκι των windsurfers. Εκατοντάδες αθλητές επισκέπτονται το συγκεκριμένο μέρος κάθε χρόνο για να επιδείξουν τις δυνατότητές τους στο άθλημα της ιστιοσανίδας, ενώ κι εκεί διοργανώνεται Φεστιβάλ Σερφ. Κι οι δύο προαναφερθείσες παραλίες συγκαταλέγονται στις τρεις καταλληλότερες της Ευρώπης και στις δέκα καλύτερες του κόσμου για τέτοιου είδους extreme sports. Άλλες αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρει το νησί είναι οι καταδύσεις, το θαλάσσιο σκι, το παραπέντε, η ιστιοπλοϊα, η ποδηλασία αλλά και η ιππασία.

    Ιστορία - Μυθολογία [Επεξεργασία]

    Το όνομά της η Λευκάδα το πήρε απ' το ακρωτήριο Λευκάτα η αλλιώς Κάβος της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, απ' τη νήσο Λέσβο, πήδηξε απ' το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ' τον έρωτά της για τον Φάωνα. Κοντά σ' εκείνη την περιοχή υπάρχει και ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος. Πιο παλιά το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα παίρνοντας το όνομα αυτό απ' τον ομώνυμο ναό που ήταν κτισμένος μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο βρίσκεται απέναντι απ' την πόλη της Λευκάδας και το οποίο αποτελούσε πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη της Λευκάδας ήταν κτισμένη γύρω απ' αυτό το κάστρο, αργότερα όμως οι Βενετοί τη μετέφεραν στη σημερινή της θέση.

    Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρώτα δείγματα πολιτισμού στο νησί υπάρχουν απ' την παλαιολιθική εποχή. Από ανασκαφές που πραγματοποίησε ο Γερμανός αρχαιολόγος Βίλελμ Ντέρπφελντ στην περιοχή του Νυδρίου, ανακάλυψε ευρήματα απ' την εποχή του Χαλκού (2000 π.χ.) και διατύπωσε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη.

    Λίγο έξω απ' την πόλη και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Καλλιγόνι υπάρχουν ερείπια της αρχαίας πόλης Νήρικος, η οποία υπήρξε η πρώτη πόλη του νησιού. Γύρω γύρω απ' την πόλη είχε κτιστεί ένα μεγάλο τείχος, κομμάτι του οποίου σώζεται μέχρι και σήμερα.

    Η Λευκάδα έχει πάρει μέρος σε πολλές μεγάλες μάχες στο παρελθόν, όπως η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η μάχη των Πλαταιών κατά τους περσικούς πολέμους, καθώς και στονΠελοποννησιακό πόλεμο στο πλευρό των Σπαρτιατών. Ακολούθησε πιστά και το Μέγα Αλέξανδρο στην τεράστια εκστρατεία του. Φαίνεται ότι από τους ακολούθους αυτούς ιδρύθηκε ηομώνυμη πόλη στην παραλιακή Συρία, καθώς και μια άλλη κοντά στην Δαμασκό.

    Κατά την Βυζαντινή περίοδο η Λευκάδα παρέμεινε στην αφάνεια. Το 1293 δίνεται σαν προίκα στον Ιωάννη Ορσίνι, απ' τον ηγεμόνα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, Νικηφόρο. Ο Ορσίνι έκτισε το φρούριο της πόλης ώστε να προστατέψει το νησί απ' τις επιδρομές των πειρατών. Λίγο καιρό αργότερα κτίστηκε μέσα στο κάστρο και ο ναός της Αγίας Μαύρας απ' τον οποίο δανείστηκε το όνομά του και το κάστρο.

    Τουρκοκρατία - Ενετοκρατία [Επεξεργασία]

    Το 1479 οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν το νησί, κυριαρχία που κράτησε για περίπου 200 χρόνια. Η Λευκάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, γίνεται το μοναδικό νησί απ' τα Επτάνησα που γνωρίζει την τουρκική κατοχή. Το 1684 περνά στα χέρια των Ενετών, οι οποίοι μετέφεραν την πόλη απ' το κάστρο, όπου ήταν κτισμένη, στη σημερινή της θέση. Έτσι, έπειτα από 200 έτη οθωμανικής κατοχής, το νησί περνά στα χέρια των Βενετών και πλέον η μοίρα του θα είναι η ίδια με τη μοίρα των άλλων νησιών του Ιονίου. Τα Ιόνια νησιά πλέον είχαν πολιτική και κοινωνική ενότητα. Οι Βενετοί υποστήριζαν αναγνώριζαν κι επέτρεπαν στα Επτάνησα την τοπική τους αυτονομία δημιουργώντας τοπικές αυτοδιοικήσεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει την έλλειψη επιρροής των βενετσιάνικων στοιχείων στις υποδομές και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του κάθε νησιού. Στοιχεία που είναι έντονα ακόμα και σήμερα.

    Το 1797 η Γαλλία με αρχηγό τον Ναπολέων Βοναπάρτη καταλαμβάνει τη Λευκάδα, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα. Τα οικονομικά μέτρα των Γάλλων Δημοκρατικών όμως είναι αβάσταχτα για τους ντόπιους πολίτες και προκαλούν δυσαρέσκεια. Το 1798 ο Ρωσοτουρκοι κάνουν επέλαση στο Ιόνιο και παίρνουν υπό την κυριαρχία τους τα Επτάνησα. Το 1807 η Λευκάδα και όλα τα νησιά του Ιονίου περνούν στα χέρια της Γαλλίας, η οποία έχει αλλάξει το πολίτευμά της, έχοντας δημιουργήσει ένα αυτοκρατορικό καθεστώς. Το 1810 οι Βρετανοί κυριεύουν το νησί και μέχρι το 1814 έχουν καταλάβει όλα τα Επτάνησα. Τα αυστηρά μέτρα κι οι αυταρχικοί νόμοι των Άγγλων όμως, έχουν ως συνέπεια τις αντιδράσεις των πολιτών με αποτέλεσμα να υπάρχουν επαναστάσεις κι εξεγέρσεις, όπως εκείνη των Λευκαδιτών το 1819 που καταπολεμήθηκε με βιαιότητα και βαρβαρότητα.

    Τέλος, το 1864, η Λευκάδα μαζί με τα άλλα Ιόνια νησιά, σύμφωνα με τις συνθήκες του '63 και '64, παραχωρείται επίσημα στην Ελλάδα και τα Επτάνησα μετά από πολλούς αιώνες ξένων κατοχών είναι πλέον ελεύθερα.

     

  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
     
    Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
    Περιφέρεια

    Λογότυπο

    Έμβλημα
    Χάρτης της Ελλάδας με Ιόνιοι Νήσοι
    Η θέση της Περιφέρειας στην Ελλάδα
    Χώρα Flag of Greece.svgΕλλάδα
    Πρωτεύουσα Κέρκυρα
    Μεγαλύτερη πόλη Κέρκυρα
    Μεγαλύτερος δήμος Δήμος Κέρκυρας
    Διοίκηση
    Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος
    Αντιπεριφερειάρχες
    Διοικητική διαίρεση
    Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
    Περιφερειακές Ενότητες
    Δήμοι 7
    Επίσημη γλώσσα(ες) Ελληνικά
    Τοπωνύμιο Επτάνησα (περιλαμβανομένων των Κυθήρων)
    Έκταση
    Συνολική 2.307 χλμ²
    Κατάταξη 13ηθέση
    Γεωγ. πλάτος 38° 7′ N
    Γεωγ. μήκος 20° 3′ E
    Πληθυσμός
    Συνολικός 206.470 (απογραφή 2011)
    Κατάταξη πληθ. 12ηθέση
    Πυκνότητα 89,50 κάτ./τ.χμ.
    Κατάταξη πυκν. θέση
    Ψηλότερο σημείο Βουνό Αίνος
    1.628 μ.
    Συντομογραφίες GR-F
    Ιστότοπος www.pin.gov.gr

    Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι μία από τις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας. Διαιρείται στις περιφερειακές ενότητες ΚέρκυραςΚεφαλληνίαςΛευκάδας και Ζακύνθου

    Περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα νησιά των Επτανήσων, εκτός από τα Κύθηρα και Αντικύθηρα, που ανήκουν διοικητικά στην νομαρχία Πειραιά και κατ' επέκταση στην περιφέρεια Αττικής, και την Ελαφόνησο, που ανήκει στον νομό Λακωνίας. Η έδρα της Περιφέρειας βρίσκεται στην Κέρκυρα. Τα Ιόνια νησιά βρίσκονται κατά μήκος της δυτικής ηπειρωτικής ακτής της Ελλάδας.

     

       

      Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

      Τα Ιόνια νησιά έχουν πλούσια ιστορία που χάνεται στο βάθος του χρόνου. Ακολούθησαν μια κοινή πορεία στο διάβα του χρόνου ανεξάρτητα από την κυρίως Ελλάδα τα τελευταία 800 χρόνια, και δεν υπήρξαν μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ούτε έζησαν την Τουρκοκρατία όπως η υπόλοιπη Ελλάδα. Βενετοκρατούμενα δέχτηκαν επιρροές από την δύση με αποτέλεσμα να έχουν μια ιδιομορφία εντελώς διαφορετική από τις απέναντι ακτές.

      Επτάνησος Πολιτεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

      Η Επτάνησος Πολιτεία (Repubblica Settinsulare) ήταν ένα κράτος που υπήρξε από το 1800 έως το 1807 κάτω από την διπλή «προστασία» της Ρωσίας και της Τουρκίας, στην οποία απέδιδαν φόρο υποτέλειας. Ήταν η πρώτη φορά που ο Ελληνικός λαός είχε κερδίσει το δικαίωμα να κυβερνάται από μόνος του, έστω και με κάποιο περιορισμό, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

      Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

      Η περιφέρεια διαιρείται σε πέντε περιφερειακές ενότητες, στους οποίους υπάγονται οι 25 δήμοι της . Οι Π.Ε. ταυτίζονται γεωγραφικά με τους αντίστοιχους νομούς, εκτός από τον νομό Μαγνησίας, ο οποίος διοικητικά μοιράστηκε στις Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

      Περιφερειακή ενότητα Δήμος Έκτ. Πληθ. Έδρα
      Κέρκυρας Κέρκυρας 613,63 102.071 Κέρκυρα
      Παξών 30,1 2.300 Γάιος
      Ζακύνθου Ζακύνθου 407,6 40.759 Ζάκυνθος
      Ιθάκης Ιθάκης 96 3.180 Βαθύ
      Κεφαλληνίας Κεφαλλονιάς 788,3 35.801 Αργοστόλι
      Λευκάδας Λευκάδα 335,8 22.652 Λευκάδα
      Μεγανησίου 22,4 1.041 Κατωμέρι
    • Πριν ταξιδέψετε στην Ελλάδα

      Εάν ετοιμάζετε το ταξίδι σας στη χώρα μας, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή του Visit Greece, στο κινητό ή στο tablet σας. Θα σας φανεί χρήσιμη για την άνετη περιήγησή σας κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα, δίνοντάς σας χρήσιμες πληροφορίες και tips για τον προορισμό που βρίσκεστε. Επίσης σας δίνει τη δυνατότητα να βρείτε μουσεία και επιχειρήσεις ή ακόμα και να κλείσετε ηλεκτρονικά τα εισιτήρια σας σε πολλά μουσεία και να αποφύγετε ουρές αναμονής.
      Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή του Visit Greece, η οποία είναι διαθέσιμη σε IOS και Android.


      Ταξιδιωτικά έγγραφα

      Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κυρώσει τη Συνθήκη Schengen. Η κίνηση πολιτών εντός της Ε.Ε. γίνεται και με την απλή επίδειξη της αστυνομικής σας ταυτότητας, χωρίς να είναι απαραίτητο το διαβατήριο. Ωστόσο, το διαβατήριο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για έναν αριθμό άλλων συναλλαγών, όπως συνάλλαγμα, αγορές κ.ά.
      Εάν είστε πολίτης χώρας εκτός της Συνθήκης του Schengen απαιτείται VISA για να εισέλθετε στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Θα πρέπει να αναζητήσετε πληροφορίες στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες ή προξενεία ή ακόμη και στους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


      Θέματα υγείας & Ταξιδιωτικής Ασφάλειας

      Αν προέρχεστε από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και χρειαστείτε στην Ελλάδα αναγκαία υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να προμηθευτείτε πριν το ταξίδι σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) ή άλλο νόμιμο Κοινοτικό έγγραφο, το οποίο θα εκδώσει ο αρμόδιος ασφαλιστικός σας φορέας και με βάση το οποίο καλύπτεται μέρος ή το σύνολο των εξόδων νοσηλείας, κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η αναγκαία περίθαλψη στην Ελλάδα χορηγείται από:

      • τις Μονάδες Υγείας ή τα κατά τόπους ιατρεία
      • τα Περιφερειακά Ιατρεία ή τα Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ.
      • τα συμβεβλημένα Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων.

      Αν προέρχεστε από χώρα εκτός ΕΕ και προετοιμάζετε το ταξίδι σας στην Ελλάδα, σας συμβουλεύουμε να έρθετε σε επικοινωνία με τον ασφαλιστικό σας φορέα πριν ταξιδέψετε. Όταν βρίσκεστε στην Ελλάδα, σας συμβουλεύουμε να έχετε κρατημένα τα παρακάτω τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

      • ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΕKAB-ασθενοφόρα): 166
      • SOS ΙΑΤΡΟΙ : 1016
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ : 112
      • ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ: 210 77 93 777
      • ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: 199
      • ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ: 100
      • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 1571
      • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΩΩΝ: 210 6038023- 24 -28


      Συναλλαγματικές Ισοτιμίες

      Η Ελλάδα είναι μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ. Όπως και στις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., τα νομίσματα του ευρώ είναι οκτώ και κυκλοφορούν σε τιμές των: 1, 2, 5, 10, 20 και 50 λεπτών και του 1 και 2 ευρώ. Τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούν σε τιμές των 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αναγράφονται ευκρινώς σε όλες τις τράπεζες που δέχονται συνάλλαγμα, ενώ οι κάτοχοι χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών μπορούν να προμηθευτούν ευρώ από τα ATMs των συνεργαζόμενων τραπεζών.
      Οι ελληνικές τράπεζες είναι συνήθως ανοικτές για το κοινό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από 8:00 έως 14:00. Ανταλλαγές ευρώ με οποιοδήποτε ξένο νόμισμα πραγματοποιούνται και σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος που βρίσκονται στα αεροδρόμια και σε ορισμένα κεντρικά λιμάνια, στις μεγάλες πόλεις, καθώς και σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς. Για ανταλλαγές συναλλάγματος σας υπενθυμίζουμε ότι χρειάζεται διαβατήριο.


      Χρήση ηλεκτρικών συσκευών

      Η τάση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι 230 V / 50 Hz και τα βύσματα είναι τύπου F. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος, βεβαιωθείτε να πάρετε μέσα στη βαλίτσα σας τους απαραίτητους μετασχηματιστές/ προσαρμογείς για τις ηλεκτρονικές σας συσκευές ή βεβαιωθείτε ότι η επιλεγμένη υποδοχή θα σας παρέχει αυτά.


      Προστασία καταναλωτή

      Κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα, προστατεύεστε ως καταναλωτής κατά τη διάρκεια των συναλλαγών σας από την ελληνική νομοθεσία.
      Σε περίπτωση παράλειψης ή παραβίασης των ανωτέρω, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στην Τουριστική Αστυνομία στο 1571 (λειτουργία 24/7).
      Σε περίπτωση που χρειαστείτε να υποβάλλετε καταγγελία, σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού στέλνοντας μήνυμα στην παρακάτω διεύθυνση: touristcomplaints@mintour.gr (Προσοχή, η αποστολή μηνυμάτων από το Υπουργείο Τουρισμού σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου hotmail.com είναι προσωρινά ανέφικτη λόγω πολιτικών ασφαλείας του παρόχου).


      Καιρός στην Ελλάδα

      Προκειμένου να σας διευκολύνουμε ποιά ρούχα και αξεσουάρ να συμπεριλάβετε στη βαλίτσα για το ταξίδι σας στην Ελλάδα, σας δίνουμε κάποιες γενικές πληροφορίες για το κλίμα της χώρας μας! Το κλίμα της Ελλάδας είναι μεσογειακό με μεγάλη ηλιοφάνεια, ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένες βροχοπτώσεις. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλομορφία, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, του έντονου ανάγλυφου και της κατανομής μεταξύ του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας και της θάλασσας. Το καλοκαίρι, οι ξηρές ζεστές μέρες συχνά δροσίζονται από εποχικούς ανέμους που ονομάζονται «μελτέμια», ενώ οι ορεινές περιοχές είναι πιο δροσερές. Οι χειμώνες είναι ήπιοι στα πεδινά με λίγο πάγο και χιόνι, αλλά τα βουνά είναι, συνήθως, καλυμμένα με χιόνι. Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο να συνδυάζονται διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες την ίδια εποχή (για παράδειγμα ήπια ζέστη κοντά στη θάλασσα και δροσιά στις ορεινές περιοχές).
      Τέλος, λίγες μέρες πριν το ταξίδι σου σε ενθαρρύνουμε να αναζητήσετε τον καιρό του προορισμού που θα επισκεφτείτε, κάνοντας αναζήτηση στη σελίδα μας. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να ταξιδέψετε στην Αθήνα, βρείτε τη σελίδα του Προορισμό Αθήνα από την αναζήτηση και στο πάνω μέρος της σελίδας θα ανακαλύψετε τι καιρό που κάνει τη στιγμή εκείνη καθώς και για τις επόμενες 5 ημέρες.